Thursday, October 8, 2009












NASI GORENG CENDAWAN

sumber: Majalah Wanita

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi
2 ulas bawang putih
Sedikit hirisan isi ayam, daging dan udang
3 biji cili api dihiris
4 biji cendawan butang dihiris
3 keping cendawan tiram
2 sudu besar sos ikan
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara Membuat:

1. Tumis bawang putih sehingga naik bau lalu masukkan isi ayam, daging dan udang.
2. Kemudian, masukkan cendawan, cili api. Kacau seketika.
3. Masukkan nasi dan biarkan ia masak seketika sehingga naik bau.
4. Sedia untuk dihidang.













NASI AYAM

sumber: Majalah Wanita

Bahan Untuk Nasi Ayam:

3 cawan beras
4 cawan air sup
1/2 cawan marjerin
1 labu bawang putih dihiris nipis
sedikit garam

Bahan Untuk Sos:

20 biji cili kering
2 ulas bawang putih
1/2 cawan jus limau nipis
1 sudu tepung jagung
Garam, gula dan serbuk perasa


Cara Membuat Nasi:

1. Tumis bawang putih dengan marjerin, masukkan air sup. Apabila mendidih, masukkan beras dan garam. Tanak nasi hingga masak.

Cara Membuat Sos:
1. Reneh semua bahan, kemudian masukkan tepung jagung untuk pekatkan bahan tadi.
2. Curahkan sos ke atas ayam yang dihidang bersama nasi.














NASI BERIANI ISTIMEWA

Sumber: Majalah wanita

Bahan-bahan:

250 gm beras basmathi
3 gm bunga lawang
2 gm bunga pelaga
1 gm bunga cengkih
2 gm kayu manis
2 helai daun pandan
sedikit daun ketumbar
60 ml minyak sapi
30 gm rempah beriani
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji besar bawang putih - dikisar
sedikit halia -dikisar
10 ml susu cair
3 batang serai
Air secukupnya
Garam secukup rasa



Cara Membuat:

1. Tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis, bawang merah, bawang putih dan halia (yang telah dikisar) bersama minyak sapi.

2. Masukkan serai dan bahan-bahan daunan yang telah dihiris halus. Masak sehingga pecah minyak.

3. Kemudian masukkan susu cair dan garam

4. Masukkan beras dan daun pandan. Masak mengikut sukatan air yang betul.

No comments: