Nasi Dagang
NASI
Bahannya
500gm. beras nasi dagang [ basuh dan rendam semalaman]
1 1/2 biji santan pekat
6 ulas bawang merah } semuanya
3 ulas bawang putih } dimayang / hiris
1 cm halia } halus
2 camt. halba biji
garam / gula secukup rasa
Caranya
1. Toskan beras dan kukus 3/4 masak, angkat dan tuang dalam bekas.
2. Campurkan garam dan gula dalam santan kacau hingga semuanya larut.
3. Tuangkan sedikit2 santan kedalam bekas nasi tadi sambil digaul hingga sebati. Buat begitu hingga semua santanya habis dan tercampur rata dengan beras tadi.
4. Akhir sekali masukkan semua bahan hirisan tadi dan halba lalu digaul hingga sebati.
5. Masukkan semula dalam kukusan dan kukus hingga berasnya masak.
KARI IKAN
Bahannya
1 kilo ikan tonggkol / kayu
[ setelah siap dibersihkan ikan perlulah direbus dengan sedikit halia, lengkuas, garam dan asam keping hingga mendidih biar atas api lebih kurang 1/2 jam supaya hilang bau hanyir ikan tersebut.]
8 ulas bawang merah } semuanya
4 ulas bawang putih } dihiris halus
1 cm halia } untuk ditumis
2 tangkai daun kari
1 camt halba campur
4 camb. serbuk rempah kari
2 camb. cili blend
4-5 keping asam gelugur / keping
1 biji santan pekat
minyak secukupnya untuk menumis
garam secukup rasa.
Caranya
1. Tumis semua bahan tumisan dan masukkan juga halba campur dan daun kari hingga naik bau dan kekuningan sedikit.
2. Masukkan cili blend dan rempah kari serta sedikit air tumis hingga benar2 garing atau lebih tepat lagi orang sebut terbit minyak atau pecah minyak.
3. Masukkan santan, asam keping dan garam, jika pekat sangat boleh ditambah sedikit air masak hingga mendidih.
4. Setelah memndidh bolehlah dimasukkan ikan yg telah direbus tadi. Rasalah, apa yang kurang bolehlah ditambah mengikut selera masing2.
SAMBAL KELAPA
Bahannya
300 gm kelapa parut yang putih
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
6 biji cili padi merah [ jika suka pedas ]
1 camt garam halus
2 camb. air asam jawa [ pekat ]
Caranya
1. Blend semua bahan [ kecuali kelapa ] hingga halus. Dah halus masukkan kelapa mesin hingga halus. ras apa yang kurang bolehlah ditambah ikut citarasa sendiri.
ACAR TIMUN
Bahannya
2 biji timun - kupas kulit dan terik dengan garpu kelilingnya dan hiris nipis2
1 btg lobak merah - hiris nipis2 juga
1 biji cili merah - hiris nipis
[ jika suka pedas boleh ditambah 2-3 biji cili padi ]
2 biji bawang besar - di mayang nipis2
garam / gula secukup rasa
4 camb. cuka makan
Caranya
Nasi Ayam Madu
Nasi Lemak Kukus
Nasi Temasik & Ayam Berempah
Bahan-bahannya :-
1 kq beras siam atau beras beriani (bersih & toskan airnya)
8 ulas bawang merah )
4 ulas bawang putih ) di hiris halus
1 inci halia )
4 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 tin susu sejat Carnation or F & N
3 sudu besar minyak sapi
Air secukupnya untuk memasak nasi
serbuk perasa (jika suka)
garam secukup rasa
daun pandan
perwarna hijau, kuning & merah
sedikit badam (goreng atau bakar)
sedikit kismis & bawang goreng
Cara membuatnya :-
1) Panaskan periuk dan masak minyak sapi hingga cair. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, bunga cengkih, kulit kayu manis & biji
pelaga hingga naik baunya.
2) Apabila bahan tumis garing, masukkan daun pandan dan beras.
3) Gaul rata dan setelah itu masukkan susu sejat, garam dan air yang secukupnya. Biarkan sehingga nasi masak dan elok keringnya.
4) Percikkan perwarna dan sedikit air mawar di atas nasi. Taburkan badam dan kismis sebelum menghidangnya.
Nota : Kalau tak bubuh perwarna & air mawar pun tak apa sebab nasi kita dah berbau harum. Ia untuk hiasan saja. Untuk kerja lebih mudah, kita boleh gunakan dapur elektrik untuk memasak nasi ni iaitu selepas beras di campur dengan susu sejat, garam & air. Kita blh transfer terus ke periuk elektrik.Tak payah nak risau nasi terhangit atau tidak. Dah masak hidangkan dengan badam, kismis dan bawang goreng.
AYAM BEREMPAH
1/2 ekor ayam - potong ikut suka & goreng separuh masak
3 tangkai chili hijau (tumbuk kasar)
1 ulas bawang putih (cincang)
1 inci halia (cincang)
2 ulas bawang besar (cincang)
2 sudu rempah kari ayam
2 sudu besar cili boh atau chili kisar
1/2 sudu serbuk lada hitam
3 sudu besar sos tomato
minyak masak secukupnya untuk menggoreng
1 cawan susu sejat F & N or Carnation
1 ulas bawang besar - belah enam
secawan air
Bahan pewangi :-
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
2 kelopak bunga lawang
Cara membuatnya :-
a) Satukan chili dan rempah, gaul rata.
b) Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan bahan pewangi sampai naik baunya.
c) Masukkan rempah, kacau sampai garing.
d) Masukkan ayam serta secawan air. Kacau rata dan tutup periuk. Masak sehingga ayam empuk.
e) Akhir sekali masukkan susu sejat, sos tomato, bawang besar, perasa & garam. Kacau hingga pekat & menggelegak.
Boleh di makan panas-panas dengan nasi atau roti.
Selain dari guna ayam, kita juga boleh gantikan dengan daging lembu. Kalau lembu kena guna rempah kari daging pula.
No comments:
Post a Comment